Vissza
Lassan sült karácsonyi fűszeres sertéslapocka vörös JamBORI mártással
Bár erre a fogásra igen sokat kell várni, a várakozás minden pillanata megéri! Ráadásul szerencsére a feladat oroszlánrészét a sütő végzi helyettünk, így a mi dolgunk csak annyi, hogy sütés közben az ünnepre hangolódjunk a sütőből áradó karácsonyi illatokkal, majd miután elkészült a hús, tetézzük az élményt a szintén Karácsonyra emlékeztető ízvilágú vörös JamBORiból készített mártással!
HOZZÁVALÓK (4 főre):
1,5-2 kg bőrös sertéslapocka
1 kk őrölt kömény
1 kk egész bors
1 kk őrölt fahéj
0,5 kk őrölt gyömbér
3-4 szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 ek worcester szósz
+ 2-3 fokhagyma gerezd
+ 2-3 nagyobb rozmaring ág
+ 1 üveg Metzing Portugieser vörösbor
+ 1 üveg vörös JamBORi
ELKÉSZÍTÉS
- A fűszereket mozsárban egynemű porrá törjük, majd alaposan bedörzsöljük vele a lapocka minden oldalát.
- A hőálló tepsit a tűzhelyre tesszük, begyújtunk alatta, kevés szőlőmagolaj hozzáadásával körbepirítjuk rajta a húst, hozzáadunk néhány egész fokhagyma gerezdet és rozmaring ágat majd felöntjük a bor felével és betesszük a sütőbe, ahol min. 4 órán át 140 fokon alufólia alatt sütjük, bőrével felfelé.
- Közben óránként ellenőrizzük, hogy van-e még bor a hús alatt, és ha kell pótoljuk, egészen addig, amíg el nem fogy az üveg borunk.
- A sütési idő leteltével a húst tányérra tesszük, lazán ráteszünk egy darab alufóliát, majd hagyjuk kb. fél óráig pihenni.
- A tepsit a maradék húslével együtt a gázra tesszük, hozzáadunk fél üveg vörös JamBORit, majd pár perc forralással besűrítjük, összenyomkodjuk benne az egész fokhagymákat, és utóízesítjük egy kis worcester szósszal, sóval, borssal, ha szükséges. A szószt ezután leszűrjük, és a hús mellé tálaljuk.