Receptek / Főételek

Vissza
Lassan sült karácsonyi fűszeres sertéslapocka vörös JamBORI mártással

Lassan sült karácsonyi fűszeres sertéslapocka vörös JamBORI mártással

Bár erre a fogásra igen sokat kell várni, a várakozás minden pillanata megéri! Ráadásul szerencsére a feladat oroszlánrészét a sütő végzi helyettünk, így a mi dolgunk csak annyi, hogy sütés közben az ünnepre hangolódjunk a sütőből áradó karácsonyi illatokkal, majd miután elkészült a hús, tetézzük az élményt a szintén Karácsonyra emlékeztető ízvilágú vörös JamBORiból készített mártással!

 

HOZZÁVALÓK (4 főre):

 

1,5-2 kg bőrös sertéslapocka

1 kk őrölt kömény

1 kk egész bors

1 kk őrölt fahéj

0,5 kk őrölt gyömbér

3-4 szegfűszeg

2 gerezd fokhagyma

1 ek worcester szósz

+ 2-3 fokhagyma gerezd

+ 2-3 nagyobb rozmaring ág

+ 1 üveg Metzing Portugieser vörösbor

+ 1 üveg vörös JamBORi

 

ELKÉSZÍTÉS

  1. A fűszereket mozsárban egynemű porrá törjük, majd alaposan bedörzsöljük vele a lapocka minden oldalát. 
  2. A hőálló tepsit a tűzhelyre tesszük, begyújtunk alatta, kevés szőlőmagolaj hozzáadásával körbepirítjuk rajta a húst, hozzáadunk néhány egész fokhagyma gerezdet és rozmaring ágat majd felöntjük a bor felével és betesszük a sütőbe, ahol min. 4 órán át 140 fokon alufólia alatt sütjük, bőrével felfelé.
  3. Közben óránként ellenőrizzük, hogy van-e még bor a hús alatt, és ha kell pótoljuk, egészen addig, amíg el nem fogy az üveg borunk. 
  4. A sütési idő leteltével a húst tányérra tesszük, lazán ráteszünk egy darab alufóliát, majd hagyjuk kb. fél óráig pihenni. 
  5. A tepsit a maradék húslével együtt a gázra tesszük, hozzáadunk fél üveg vörös JamBORit, majd pár perc forralással besűrítjük, összenyomkodjuk benne az egész fokhagymákat, és utóízesítjük egy kis worcester szósszal, sóval, borssal, ha szükséges. A szószt ezután leszűrjük, és a hús mellé tálaljuk.